Hoteldeville_Fontes_architecturecontemporaine_horizontaleHoteldeville_Fontes_architecturecontemporaine_verticale
©Hoteldeville_Fontes_architecturecontemporaine_horizontale|ot3m
MODERNE ARCHITECTUUR IN MONTPELLIER

MODERNE ARCHITECTUUR IN MONTPELLIER

Natuurlijk vinden we de eeuwenoude bouwwerken in de historische wijk prachtig, maar er is meer. Montpellier houdt van eigentijdse bouwkunst. Steek uw nek uit en u zult zien!

Het treinstation gare Saint-Roch met zijn doorzichtige dak; de twee tramlijnen (de 3 en 4), ontworpen door Christian Lacroix; de mediatheek Pierresvives die op een ruimteschip lijkt, en het Antigone-zwembad op een enorme stoomboot…

En dat witte gebouw, met zijn hangende balkons? Dat is de Witte Boom (Arbre Blanc). De recentste architectonische uitspatting van de stad, ontworpen door Fujimoto. Hier is het stadshuis van de hand van Jean Nouvel; the Cloud (le Nuage), een wellness-center ontworpen door Philippe Starck en het schoolgebouw Georges Frêche het werk van Massimiliano Fuksas.

ANTIGONE EEN FILMDECOR

De wijk Antigone is gebouwd op een voormalig militair terrein; dit is een voetgangersgebied van een kilometer lang, die het historische centrum met de rivier moet verbinden.

De ruimten suggereren een terugkeer naar de oorspronkelijke culturele- en architectonische traditie van het Middellandse Zeegebied.

De grootte van de pleinen wordt bepaald door een proportionele harmonie op basis van geometrische wetten, en naar gelang het aantal te bouwen woningen. Hier is dan ook de gulden snede toegepast voor de verhoudingen tussen horizontale plattegrond en beeldhouwkundige elementen.

Port Marianne, de nieuwe trendy wijk

Ik kan eindelijk het gemeentehuis zien. Dit enorme parallellepipedum ontworpen door Jean Nouvel is van blauw glas en aluminium, en adembenemend mooi. Neem even de tijd, en bekijk alle details van dichtbij!

Ik vervolg mijn stadswandeling door de straten van de wijk Port Marianne. Hier geen regels op gebied van bouwstijl: er is geen gebouw hetzelfde. Ze zijn modern, design, kleurrijk of met motieven. Ik zie mij hier wel wonen!

Sluiten