Montpellier Rue Bras De Fer NoelMontpellier Rue Bras De Fer Noel
©Montpellier Rue Bras De Fer Noel |OT3M

1000 JAAR GESCHIEDENIS (ERFGOED IN MONTPELLIER)

1000 JAAR GESCHIEDENIS (ERFGOED IN MONTPELLIER)

De erfgoedliefhebbers zullen verleid worden door Montpellier en zijn onbevangen sfeer. Dus ga eropuit en bewonder de kunst in de stad, de middeleeuwse straatjes, profiteer van de zee op steenworp afstand, een wandeling door de garrigue…!

Ongeveer 70 schitterende stadspaleizen, een Triomfboog en een plein, place Royale du Peyrou, ter ere van Lodewijk XIV, middeleeuwse straatjes, de oudste Faculteit Medische Wetenschappen ter wereld… Hier wordt esthetiek vervoegd in verleden-, tegenwoordige- en toekomende tijd!

Fonteinen in overvloed, waaronder die van Trois Grâces om maar de bekendste te noemen, een autovrije stadskern, «Écusson» genoemd vanwege zijn schildvorm, kleurrijke trams die moderniteit en milieuvriendelijk vervoer combineren, street-artkunstwerken op elke hoek van de straat, en niet te vergeten de eigentijdse architectonische hoogstandjes die van Montpellier een referentie op dit gebied maken… Een waar openluchtmuseum, gemaakt voor iedereen, door iedereen.

MONTPELLIER, EEN ARCHITECTONISCHE REIS

Wandelen over het plein Place de la Comédie

Het plein Place de la Comédie is ’the place to be’, het kloppende hart van Montpellier. Dit plein, vroeger ook wel het ei-plein (place de l’œuf) genoemd vanwege de ovale vorm, is een van de grootste voetgangersgebieden van Europa rond de concertzaal opéra Comédie. In het midden troont trots «3 grâces», fontein-beeldhouwwerk gecreëerd in 1773. De ideale plek om de stad te zien leven, en bruisen.

Een bezoek brengen aan het museum Fabre in Montpellier Méditerranée Métropole

Museum Fabre in Montpellier Méditerranée Métropole wordt beschouwd als een van de mooiste musea voor beeldende kunst in Europa, en is een bijzonder monument waar historische- en moderne bouwstijlen gecombineerd wordt. Hierin zijn Europese kunstwerken van de renaissance tot nu in ondergebracht, en heeft een volledige vleugel gewijd aan de eigentijdse kunstenaar Pierre Soulages. Het topmuseum van de stad.

Verdwalen in de middeleeuwse straatjes

Montpellier bezit vele middeleeuwse straatjes, die symbool staan voor zijn glorierijke verleden. Rue de la Valfère, rue du bras de fer, rue de la l’argenterie nemen u mee terug in de tijd, naar een historisch tijdperk…Vergeet uw plattegrond maar, en gaan dwalen door de smalle straatjes. Op programma: op zoek naar de vele street-artkunstwerken; shoppen in de winkeltjes met hun gewelfde plafond, waar designers, antiquairs en theesalons zich genesteld hebben, een cultureel uitstapje naar de galerie Saint Ravy… een reis door de tijd!

Een kijkje nemen in de binnenplaats van stadspaleizen

Massieve portalen, brede en lichte binnenplaatsen, trappen met smeedijzeren trapleuning; Montpellier heeft ongeveer 80 stadspaleizen, gebouwd tot de 18e eeuw. Deze binnenplaatsen van stadspaleizen zijn ware verborgen pareltjes, die tegenwoordig alleen met het VVV-kantoor bezichtigd kunnen worden, in het kader van de seizoenswandelingen… Hou niettemin de ogen goed open! Want het kan best dat in een straat zo’n poort toevallig openstaat, om te kunnen profiteren van een bijzonder moment. Een wandeling door de stad wordt opeens een bijzondere belevenis…

Stadswandeling door de wijken

De verschillende wijken in Montpellier vertegenwoordigen stuk voor stuk de vele periodes uit zijn eeuwenoude bestaan.

Een goed uitgebalanceerde combinatie van historische- en moderne bouwstijlen, die u meeneemt van middeleeuwse straatjes naar architectonische hoogstandjes ontworpen door Ricardo Bofill, Jean Nouvel of Zaha Hadid… en dit alles met een van de 4 lijnen van de haute couture tram.

Street Art in de stad: een prachtige wandeling met de ogen wijd open!

In het historisch centrum weten we niet waar we kijken moeten: beschilderde paaltjes op het plein place St Roch, maar ook trompe-l’œil, collages, fietsen in muren gestald… Hier een lachende maan op een afvalcontainer, daar een space invader in mozaïekvorm, wat verder sjablonen met hartjes…

Vergeet niet om even over de Verdanson-kades te gaan, een ware urban-artexpositieruimte!

WAT IS ER TE ZIEN IN MONTPELLIER?

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Iconische rondleidingen: het historisch centrum – Faculteit Medische Wetenschappen – de stadspaleizen

DE FAVORIET

De app TaM Patrimoine, om met het OV het erfgoed van de agglomeratie te ontdekken

De Street art rondleiding, een originele wandeling voor een andere kijk op de stad… door goed om u heen te kijken!

EXTRAATJE

Ontdek locaties die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek!
Ga de Triomfboog op (porte du Peyrou) of naar Mikvé Médiéval, het middeleeuwse Joodse badhuis!

MIS NIETS VAN MONTPELLIER!

GOUDEN TIP!

Profiteer met de City Card van gratis rondleidingen, gratis toegang tot het Museum Fabre en Hôtel Sabatier d’Espeyran. Profiteer ook van een gratis toegang tot MO.CO. en het Art Brut museum, maar ook van de vele kortingen bij onze partners om de culturele ervaring compleet te maken!

Lees meer Engels

 

Sluiten